Home » Новини » Хиляди на протести в Германия срещу ограниченията заради коронавируса, цяла Европа се тресе

Хиляди на протести в Германия срещу ограниченията заради коронавируса, цяла Европа се тресе

Хиляди хора протестираха днес в градове в Германия срещу ограниченията заради новия коронавирус, предадва ДПА, цитирана от БТА.

Една от най-големите демонстрации се проведе в южния град Щутгарт. По-малки протести имаше в столицата Берлин, Мюнхен и Франкфурт.

В Щутгарт, няколко хиляди души преминаха през голяма фестивална зона по протежение на река Некер. Полицейски говорител каза, че районът е бил препълнен с хора, но те в голямата си част са спазвали предпазните мерки.

Полицията в Берлин задържа 30 души пред Райхстага заради нарушаване на мерките за социално дистанциране и хигиена.

На няколко километра, няколкостотин човека се събраха на необятен предварително протест на централния площад Александерплац. Полицията бе принудена да използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.

Сега в Берлин са разрешени събирания с до 50 участници, отбелязва ДПА.

По официални данни в Германия има 170 876 регистрирани заразени с новия коронавирус. 7510 от тях са починали.

В съседна Швейцария стотици хора протестираха срещу ограничителните мерки пред парламента в столицата Берн и други градове, предаде Франс прес.

В страната има 30 251 регистрирани случая на заразяване с коронавируса. 1830 души са починали.

Швейцария започна да разхлабва ограниченията заради коронавируса, като преди две седмици разреши на фризьорските салони и цветарските магазини да подновят работа. В понеделник ще отворят при специални изисквания училищата, ресторантите, музеите и библиотеките, отбелязва Франс прес.

Участниците в днешните протести обаче смятат, че рестрикциите нарушават правата им и освиркваха разположените на място полицаи.

„Без ограничителни мерки Швеция се справя толкова добре, колкото и Швейцария“, можеше да се прочете на няколко транспаранта.

Между 100 и 200 демонстранти се събраха в Цюрих, а около 80 – в Санкт Гален.

Протест имаше и пред парламента в Берн. Не бяха съобщени данни колко хора са се включили в демонстрацията.

БТА, Дунав мост